Tanda Harga Pasaran Gelap RM1juta

Kuala Lumpur: Mungkin ramai yang terkejut apabila mengetahui harga seekor Harimau Malaya (Panthera tigris malayensis/Panthera tigris jacksoni) sama nilainya dengan banglo dua tingkat di Lembah Klang atau sebuah kereta mewah BMW M5.

Itu fakta diperoleh apabila nilai seekor harimau belang Malaysia melepasi angka RM600,000 hingga RM1 juta di pasaran gelap menyebabkan haiwan ikon kebangsaan dilindungi ini menjadi sasaran utama pemburu haram.

Haiwan liar dilindungi sepenuhnya ini diburu secara haram untuk mendapatkan kulit, daging, kuku, taring serta tulangnya.

Ketua Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Datuk Abdul Kadir Abu Hashim turut berkongsi kebimbangan itu dan menyedari ancaman dihadapi dalam menyelamatkan harimau tempatan terutama harimau belang yang mempunyai nilai tinggi.

Menurutnya, terdapat tiga spesies harimau di Malaysia iaitu harimau belang, harimau kumbang dan harimau dahan (Neofelis nebulosa).

“Berdasar statistik dikumpul, sebanyak 63 ekor harimau dikesan dibunuh sejak 10 tahun lalu dan angka ini dianggap besar.

Pemburuan haram dan kemusnahan habitat semula jadi menyebabkan populasi Harimau Malaya didapati merosot dalam tempoh sedekad lalu.

Jika 10 tahun lalu dianggarkan kira-kira 3,000 spesies hidupan liar itu boleh dijumpai di Malaysia. “

“Kini populasi harimau belang di Malaysia hanyalah sekitar 250 hingga 340 ekor saja. Jumlah akan semakin berkurangan sekiranya aktiviti pemburuan haram tidak dikekang.”

– Ketua Pengarah Jabatan PERHILITAN, Datuk Abdul Kadir Abu Hashim

Beliau berkata, Malaysia menjadi destinasi pemburu haram dari luar negara yang menyedari hutan negara ini masih memiliki spesies haiwan tertentu.

“Ini terbukti apabila pegawai PERHILITAN sering menemui jerat dawai yang dipasang di kawasan harimau kerap berkeliaran,” katanya.

Berdasarkan statistik dari 2015 hingga 2017, sebanyak 25 ekor hidupan liar dari pelbagai spesies mati akibat dijerat.

ABDUL KADIR menunjukkan kulit Harimau Malaya yang dirampas daripada pemburu haram. FOTO NSTP

Antara hidupan liar yang mati dijerat adalah harimau belang, harimau kumbang, gajah, tapir, kambing gurun, rusa dan kijang.

Ini menyebabkan rantaian makanan semulajadi terputus antara mangsa dan pemangsa.

Abdul Kadir memaklumkan pemburuan harimau semakin menjadi-jadi di negara ini berikutan negara jiran seperti Vietnam, Kemboja dan Thailand sudah kehabisan ‘bekalan’ harimau.

“Permintaan juga semakin meningkat untuk setiap anggota badan harimau yang dijual sebagai makanan atau perubatan melalui pasaran gelap. Jadi sangat penting untuk PERHILITAN menjalankan operasi secara besar-besaran supaya harimau kita tidak pupus begitu saja…”

Menurutnya, aktiviti pemburuan dilihat menjadi ancaman utama kepupusan hidupan liar selain penggunaan jerat sebagai alat utama kerana ia boleh membawa kecederaan serius dan kematian haiwan berkenaan.

Katanya, penggunaan jerat juga adalah tindakan yang sangat zalim dan tidak berperikemanusiaan kerana selain memberi risiko ancaman kepada haiwan liar ia juga boleh juga memberi risiko sama kepada manusia.

“Secara keseluruhannya, populasi spesies kucing besar ini semakin berkurangan pada kadar membimbangkan akibat kehilangan habitat, konflik manusia-hidupan liar, pemburuan haram dan perdagangan hidupan liar,” katanya.

Tulang, tengkorak paling mahal

Tulang dan tengkorak harimau menjadi bahagian paling bernilai berbanding kulit harimau di pasaran gelap.

Ini susulan tulang harimau mendapat permintaan tinggi dalam kalangan pembuat arak selain pengeluar produk ubat-ubatan tradisional.

Tulang haiwan karnivor ini didapati menjadi bahan utama bagi penghasilan arak yang amat popular di Vietnam, Laos dan China selain turut dieksport hingga ke Amerika Syarikat.

Pertubuhan hak asasi Four Paws mendapati produk wain atau arak dihasilkan daripada serbuk tulang harimau giat diseludup masuk ke Eropah berikutan mendapat permintaan tinggi dalam kalangan komuniti elit.

TULANG harimau yang mendapat permintaan tinggi untuk dijadikan campuran dalam arak dan ubat. FOTO NSTP

Sementara itu, Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) tidak menolak kemungkinan pembabitan sindiket tempatan dengan sindiket antarabangsa di dalam perdagangan hidupan liar berkenaan.

Selain rakyat tempatan, kebiasaannya rakyat asing seperti Thailand, Kemboja dan Vietnam seringkali didapati terbabit dalam jenayah itu.

Harimau Malaya menjadi sasaran utama pemburu haram berikutan harganya yang tinggi di pasaran gelap berbanding hidupan liar lain. FOTO NSTP

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 18 November 2018 @ 11:00 AM | Harian Metro Online

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top