5 Fakta Menarik tentang Gigi Harimau

Harimau merupakan spesis kucing terbesar yang hidup liar di dalam rimba. Dengar sahaja nama ‘harimau’, pasti terbayang liar, ganas dan menakutkan! Struktur dan fungsi gigi harimau memainkan peranan penting dalam pemburuan mangsa, diet dan gaya hidup.

Jom baca 5 fakta menarik tentang gigi harimau yang merupakan elemen paling ditakuti pada hidupan liar ini!

1. Lahir tanpa gigi

Seperti bayi manusia, anak harimau juga lahir tanpa gigi sehingga beberapa hari pertama, pangkal gigi susu harimau akan mula kelihatan. Sehingga berusia enam bulan, gigi susu (milk teeth) akan tercabut dan berganti dengan gigi kekal. Sama prosesnya dengan manusia, betul?

2. Taring harimau sepanjang 3 inci

Harimau dewasa mempunyai gigi taring hingga sepanjang 3 inci. Gigi taring ini penting untuk berburu mangsa – menggigit, melapah, mengunyah dan menelan daging mangsa untuk menu makanannya.

3. Fungsi ruang antara gigi harimau

Jika anda berpeluang melihat seekor harimau menguap di zoo atau melalui dokumentari, perhatikan ruang besar antara gigi geraham dan taring harimau. Ruang yang agak ketara ini memudahkan harimau untuk menangkap mangsa dengan kuat.

4. Otot rahang gigi harimau yang fleksibel

Rahang gigi harimau dewasa normal mempunyai 30 batang gigi, yang berlainan fungsi. Manakala otot rahang gigi harimau ini adalah lebih anjal/ fleksibel bagi memudahkan harimau melapah makanannya.

5. Gigi harimau tua

Gigi harimau akan mula menguning atau berubah warna apabila semakin berusia. Giginya juga akan mula tercabut dan mengurangkan keupayaan menangkap mangsa yang kuat meronta. Di saat usia ini, harimau tua lebih gemar memburu mangsa yang tua, masih kecil atau sudah sakit.

Kisah Unik Gigi Harimau

Seekor Harimau Bengal pernah dipakaikan gigi taring emas berikutan ia menghadapi masalah gigi retak yang menyakitkan dan menyukarkan ia makan.

Pembedahan gigi Harimau Bengal ini dibuat oleh seorang pakar gigi dari Denmark, pada Ogos 2019.

Harimau Bengal yang menjalani pembedahan gigi taring oleh pakar gigi Denmark. Sumber foto: Dailymail

Taring Harimau Jadi Rebutan Pasaran Gelap

Taring Harimau dipercayai mempunyai sifat supernatural yang melambangkan karisma dan kekuatan yang dikatakan boleh mempengaruhi si pemakai. Aura taring harimau ini juga mitosnya, mampu menguasai dan mempengaruhi orang lain – seperti kuasa memukau.

Pemakai taring harimau selaluya dilambangkan sebagai seorang yang sangat kuat dan berani. Gigi harimau juga sering dijadikan barang pusaka bagi kepercayaan ritual.

AMARAN : JANGAN PERCAYA YA DENGAN KEPERCAYAAN KARUT INI !

Perangi Pasaran Gelap Pemusnah Hidupan Liar !

Pemburu haram terus mengganas memasang jerat, memburu kejam hidupan liar khazanah semulajadi hutan kita kerana mahu mengaut keuntungan besar dari kepercayaan mitos harimau ini.

Perangi jenayah pemburuan haram hidupan liar! Ambil tahu bahawa memburu tanpa izin, memiliki bahagian hidupan liar dan menjalankan jual beli ini adalah merupakan satu JENAYAH YANG SERIUS!

Anda boleh dijatuhkan hukuman jika disabit bersalah!

Jika anda mempunyai info/ maklumat tentang pasaran gelap, pemburuan haram hidupan liat. hubungi pihak berwajib atau PERHILITAN di talian hotline 1-800-88-5151 .

Anda mampu menyelamatkan Harimau Malaya ini!

Artikel ini diterjemahkan daripada sumber 1) tiger.org.za 2) Delta Dental 3) study.com | Harimau Malaya

1 thought on “5 Fakta Menarik tentang Gigi Harimau”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top